Een prachtig artikel over onze gezellige bistro in Breda Nieuws! Klik hier om het artikel te lezen of lees hieronder.

Merlinde kennen we in Breda al sinds jaar en dag. Maar dat de Bistro van Merlinde toegankelijk is voor een ieder die er van houdt om heerlijk in alle rust te lunchen of dineren op een mooi, hoog culinair niveau, dat wisten we dan nog niet. En daar moet, wat ons betreft, zeker verandering in komen. Vanavond zijn wij te gast bij Bistro Merlinde en mogen we alvast genieten van het Kreeftenfestival wat de gehele maand juli voor u (buiten de kaart om) geserveerd wordt. Entree!

Wie kent het niet, het prachtige, statige witte pand aan de Schorsmolenstraat. We weten allemaal wel dat (Zorg)hotel Merlinde zeer goed staat aangeschreven. Maar dat zowel het hotel als de bistro toegankelijk is voor niet zorgbehoevende of revaliderende mensen, dat is nog redelijk onbekend. Dus Merlinde stoeit wat dat betreft een beetje met haar imago.

Idyllische Zuid-Franse sfeer…

Eigenlijk zou dat niet nodig moeten zijn. Want zodra we binnenstappen zien we meteen dat de pracht en het statige van het exterieur zich in het interieur doorzet. Er heerst een serene rust binnen, wanneer je dus eens geen zin hebt om te dineren op de dampende en stampende markt, dan is dit het summum. De vriendelijke dames van de bediening hadden ons al verwacht en we worden begeleidt naar de prachtige idyllische patio. We wanen ons meteen in Zuid-Franse sferen door de wuivende palmen. Binnen no-time staat er een heerlijke ijskoude Cava, en een amuse van Hollandse Nieuwe met rode biet en julienne gesneden appel voor ons neus. Heerlijk! Op deze warme dag is het glas van de Cava zo mooi beslagen. En de koude haring gecombineerd met de frisse smaak van appel, en het lichtzoetige, grondachtige van de koude rode biet, is een schot in de roos.

Vertoeven wij in een zorghotel? Ik dacht het niet…

Mijn tafelgenoot en ik zijn het er nu al over eens. De entourage en de kwaliteit van de amuse heeft ons doen verrassen en geeft ons totaal niet het gevoel in een zorghotel te vertoeven. Later legt de kok ons uit dat de gasten van het zorghotel ook veelal elders in het hotel eten. Voor hen wordt ook een meer dagelijkse kost gekookt. Dit maakt dat Bistro Merlinde nu een beetje verlaten is, en dat is echt HEEL jammer, dat zou gewoon zelfs niet moeten mogen!

Dan komt het voorgerecht ter tafel, wederom een pracht creatie. De uiterst vriendelijke serveerster legt uit dat het een garnalenbisque betreft met daarnaast een crostini  met Hollandse garnaaltjes en mascarpone. De bisque ziet er super uit, met het stevige schuim on top. Omdat het zo warm is, is de krachtige smaak zeer welkom. De crostini is heerlijk krokant en de Hollandse garnaaltjes ijskoud. We zitten heerlijk rustig te genieten en nemen de omgeving in ons op. Zoals gezegd staan er her en der mooie palmen maar ook leibomen en kleine conifeertjes. De tafels en stoelen worden afgewisseld met in het midden mooie, luxe loungesets en grote ecru kleurige parasols maken dat het ook met de warmte goed toeven is.

Strakke prijzen bij deze verstopte parel…

Even later volgt het tussengerecht, een waar schilderijtje met als klapper uiteraard de kreeft, koud geserveerd, op een bedje van little gem en ontvelde tomaat, bij dit smaakvolle gerechtje wordt een truffelmayonaise en een whiskysausje geserveerd. Dit pure gerecht gaat harmonieus hand in hand met de heerlijke frisse Grüner Veltliner van Winzer Krems. De wijngaarden van Krems hebben zich in Oostenrijk ontwikkeld tot de beste.

Als we even later de kaart bekijken van Bistro Merlinde zien we dat de prijzen heel….heel strak zijn. Wij zijn van mening zelfs misschien te strak, zeker gezien de hoogstaande kwaliteit die hier geserveerd wordt. Zo kom ik tot een gesprek met mijn tafelgenoot dat het o zo jammer is dat een bistro zoals Merlinde, waar kwaliteit, ambiance en gastvrijheid zo hoog in het vaandel staan, werkelijk moet vechten tegen allerlei trendformules waarbij het personeel af en toe niet weet wat zij serveert en ingrediënten veelal kant en klaar of uit een pakje zijn. Het is echt jammer dat we met zijn allen achter de hardste roepers op social media aanlopen en dat we niet zelf op zoek gaan naar de verstopte parels, waartoe Bistro Merlinde zich absoluut mag rekenen.

Dan het hoogtepunt van de avond, tadaa! Het is natuurlijk niet voor niets Kreeftenfestival, dus als hoofdgerecht een halve lauwwarme kreeft met pesto, vergezeld met sugarsnaps en bimi, wat een kruising tussen een groene asperge en broccoli is. De Grüner Veltliner wordt door geschonken en dat mag want ze past met haar sappige tonen van appel en peer perfect bij het gerecht, en bij deze zwoele zomeravond.

Kletsen met de kok…

De kok komt nog even ter tafel voor een gesprekje, wat altijd gezellig is. Het geeft je een beeld van de organisatie. Hij vertelt ons ook dat het interieur van de bistro pas vernieuwd is. “Ja, het zou wel wat drukker mogen zijn in de bistro, elke kok vindt het toch heerlijk om zijn expertise te verfijnen en kwaliteiten te tonen, daar biedt de bistro uitstekend ruimte voor.” In de eetzaal van het zorghotel wordt nu eenmaal een meer dagelijkse kost gekookt. Maar dat de bistro meer uitdaging biedt ondervinden we zelf vanavond natuurlijk ook. Wat ontzettend leuk en inspirerend om te zien, en te horen dat de neuzen van het personeel, op elke divisie, dezelfde kant opstaan. Iedereen lijkt er zijn ziel en zaligheid in te leggen om naast het succes van het zorghotel van Merlinde ook de bistro tot een succes te maken.

Passie en kwaliteit zorgen voor een dikke “JAAAH!”

We sluiten de avond af met een klassieker:  verse aardbeitjes met romanoffsaus. What can we say more, om niet in herhaling te vallen…? Trés bien, Bistro Merlinde! Een grandioos applaus zou op zijn plaats zijn. Prachtig in- en exterieur. Heerlijke gerechten, vers en perfect klaargemaakt. Serene rust. Top personeel, de eensgezindheid en de passie in deze organisatie, is zo mooi om te zien.

Het 4-gangen Kreeftenfestival menu is de gehele maand juli te verkrijgen voor € 42,50 per persoon. Inclusief een glaasje bubbels vooraf.

Gaan we hier privé vaker dineren of lunchen? Een 100% ja! Maar ook voor zakelijke lunches en diners biedt de Bistro van Merlinde een perfecte setting. Raden we Bistro Merlinde aan? JAAAHH!!

Bistro Merlinde

Bekijk Bistro Merlinde